Så var julen i Italien över för denna gång och vi har satt oss i bilen för att köra hemåt Sverige för att fira jul på RIKTIGT. Jamen det känns ju lite så när man inte är van vid hur man firar här - inte för att det spelar någon roll men ni fattar säkert. Tänkte det kanske kunde vara på sin rätt att göra en liten jämförelse - hur firar man ju i Italien egentligen? Kan va kul eller hur? Julskyltning - jo, det finns. Men inte lika avancerat som hemma. Butikerna som säljer heminredning är översållade av granar och julgranskulor men i vanliga tex modebutiker så är det ingen större skillnad på jul och inte jul. Möjligen frostar man glasen i skyltfönstret. Gatorna lyses dock upp av vackra lampor och det skapar fin julstämning överallt. I stan och vid shoppingcenter kan det vara mer vräkigt (på ett fint sätt) med stora granar och julljus. När börjar man peppen? - jag upplever att den börjar mycket tidigare i Sverige än här i Italien. Gatubelysningen börjar vid första advent men det är ungefär så långt man sträcker sig i början på december. Men det kan också vara en känsla jag får eftersom det sällan spelas någon anglosaxisk musik någonstans här, så därför hör man heller ingen julmusik som jag känner igen. I alla fall här på landet - i storstäderna är man lite mer peppade på Last Christmas och så vidare. Cirka två veckor före jul börjar folk greja med klappar, mat och förberedelser. Julbordet - dagen före juldagen (alltså på julafton) äter man fisk och skaldjur här i Cinque Terre. Vi fick lax, grillad scampi, tonfiskröra, svärdfisk och massa annat smarrigt. På Julafton har man oftast en middag på kvällen som pågår i flera timmar och sen går de yngre gardet ut vidare för en drink eller fem. På Juldagen samlas man för jullunch och då är det både pasta och kött. Först antipasti i mängder (ansjovis, pajer, småpill), sen en eller två olika sorters pasta (vi hade ravioli och canelloni) och sen i de flesta fall potatis och vilt (vi fick hare och fasan) och så dolce på det. När jag skriver detta var det fem timmar sedan vi åt och jag är fortfarande kräkmätt. Det dricks (oftast) champagne och vin till maten. Julafton/juldagen - här säger man God Jul och delar ut paket på juldagen. Precis som i USA kommer tomten på natten och lämnar paket under julgranen. Så när morgonen kommer delar familjen själv ut paketen. För mig var det bra skumt att vakna på julaftons morgon och inte ha någon tydlig plan med dagen, att liksom släntra runt i mysbralla och spana in Instagram där alla andra grejade med julklappar, julbord och annat. Jultomten - ser ut som den gör på de flesta ställe nu för tin. Rödklädd med vitt skägg och stor mage. Inga konstigheter. Till Monterosso kom han i ambulans för att dela ut klappar till alla barn som precis gått på jullov sista fredagen före jul. Juldrinken - något jag blir lite avis på när det gäller landet här i Italien kontra landet i Sverige är att det finns barer, caféer och restauranger att umgås på även om man bor i "ingenstans". Det gör att man lätt och snabbt bara kan hoppa ner till baren där alla hemvändare samlas för en julskål och en julkram och sen hem igen utan att ha missat något nämnvärt familjemys. Enkelt och smidigt och socialt! Julklappar - det finns ingen gräns för hur mycket julklappar man kan få. Här finns absolut noll tänk kring konsumtionshets och det finns inget som heter en onödig present. Vi försökte få alla att minimera sina inköp till oss då vi ändå inte skulle ha möjlighet att ta med allt hem till Sverige - det möttes med ett "pah" och så fick vi ännu något som vi inte behövde. Men, allt bottnar såklart i godhet och en vilja att skämma bort varandra. Enda bilden jag fick med tomten och så får jag till det här fejset - FAIL! Allt som allt är det väl inte någon enorm skillnad på hur vi firar jul, den största skillnaden är väl just att man firar på en annan dag. Allt annat känner man mer eller mindre igen. Men med det sagt ska det bli härligt att komma hem och få ett riktigt julbord, glögg och Aladdin-choklad. Nån som spelat in Kalle Anka och hans vänner åt mig?