Häromveckan gick jag och Simone på dejt på nyöppnade Radici här i Monterosso. Radici är ett fine dining koncept som ligger uppe på berget med otrolig utsikt över hela bukten, havet och byn. Restaurangen drivs av familjen som även driver restaurangerna Miki och Cantina di Miki som ligger nere i byn. Miki har länge varit Monterossos stolthet och det är ofta hit man går när något större ska firas i familjen. Cantina di Miki är "lillasyster" och lite mer modern i sin stil, man skapar traditionella rätter med en twist. Hur som helst - detta är alltså deras senaste satsning. Varken jag eller Simone är några fine dining-människor. Dels är vi inte så pass intresserade av the "in´s and out´s" of komplicerad matlagning, dels föredrar vi båda en enkel pasta, pizza eller köttbulle före en rätt som behöver presenteras genom ett mindre föredrag. Så - våra förväntningar på kvällen var försiktigt optimistiska. Då alla känner alla i Monterosso så fick vi the grand tour när vi kom dit och fick även besöka de olika rummen man har till uthyrning. Jag skulle tro att en och annan smekmånads-gäst lär boka till kommande säsong - otroligt fint allt! På menyn fanns både avsmakningsmenyer och enstaka rätter. För att vara en italienska restaurang så har man fokuserat ovanligt mycket på vegetariska rätter vilket känns så rätt i tiden. Allt på menyn odlas antingen av dem själva eller köps in av lokala förmågor. All keramik är gjord i Monterosso vilket ännu mer gör att man får en känsla av genuinitet. Som van Monterosso-ätare blev jag också så imponerad över hur fint man gjort - generellt i Italien är jag mer van vid plaststolar och halvtaskig belysning. Men på Radici kändes det verkligen lyxigt och genomtänkt allt. När vi satte oss fick vi först en liten välkomst-munsbit vackert serverat på stenar - självklart lokala även dem, hehe. Redan här förstod vi att det skulle bli gott - skulle gärna vilja ha mer av dessa små picklade grönsaker med tapenade på. Vi tog sen en avsmakningsmeny på 7 rätter. Vi tänkte nog att vi ändå skulle tvingas gå och köpa något att äta efter maten eftersom vi tidigare på fine dining inte direkt känt oss mätta efteråt... Men, det problemet hade vi inte här! En av rätterna var den här lilla råbiffen som Simone stönade högt över. Paus för uppskattning över exakt hur vackert det är med ljus i träd. Inte minst olivträd. Hur romantiskt? Extra pluspoäng också för att man bakade allt sitt bröd på plats och yezzzzz det var så gott. Mjukt och underbart. Vissa av rätterna hade ibland den här fine dining känslan av att man slår knut på sig själv så mycket att det liksom tar ut sig själv. Ni vet, man vill imponera och skapa nytt så pass mycket att man glömmer bort att det faktiskt ska smaka också. Så var det med den här risotton. Risotton i sig var magnifik, så jäkla god. Men sen skulle man bestämt hyvla fryst ostron över - vilket då såklart låter som en delikatess och något nytt och fräsht - men ostronet smakade ingenting och gjorde varken till eller från. Så det var mer effekt än känsla. Till efterätt fick vi smaka lite av allt de hade, bland annat tiramisu och pannacotta men jag gillade starkt deras egengjorda karameller - så söta och smakade verkligen "lokalt" - en så fin hyllning till mathantverket och en påminnelse om att "slow cooking" är värt. Summa kardemumma - jag är ju ingen foodblogger och har verkligen limiterad kunskap i ämnet - men, vi var SÅ nöjda efter det här besöket, fine dining till trots. Vi mättare än vi hade behövt vara, alltså så pass att vi inte ens orkade ta en drink efter maten som vi hade tänkt och vi åt så mycket gott att våra fördomar fick hamna lite på sned. Så kan hundra procent rekommendera det här stället om du kommer hit och vill uppleva något mer än en klassisk pasta pesto. Vi satt bredvid ett norskt par som bara skulle stanna en natt i Monterosso men efter att ha upptäckt Radici så bokade de in sig på en natt till här på hotellet/restaurangen - och det är väl det bästa betyget ändå.