För några dagar sedan fick jag frågan om hur italienarna äter till vardags - SÅ kul fråga tycker jag! För det är ju verkligen så med andra länder, man har en bild av hur det är utifrån semestrar och stereotyper - men hur är det till vardags liksom!? Så, väldigt kul fråga och överlag så roligt att ni ställer frågor, fortsätt med det - det är bara att skriva i kommentarsfältet, jag lovar att svara! Så. Hur ser det då ut? Och jag måste lägga in en liten disclaimer här för jag kan ju bara uttala mig kring hur det går till i vår familj härnere och hur det är i den här byn - saker kan såklart se annorlunda ut hos olika familjer och olika regioner i landet. Hur som. Här skiljer sig inte middagen nämnvärt från den svenska vardagsmiddagen - dvs att man äter en huvudrätt och så är det bra med det. Med några undantag - det finns ALLTID bröd på bordet och man får alltid frågan om man vill ha en frukt eller lite ost efter maten. Jag är alltid så proppmätt att det inte går att få i mer men de äldre vid middagen brukar äta en frukt eller någon annan dolce efter kvällsmaten. När jag först träffade Simone och precis började komma ner hit till familjen här så gick det nog ett helt år innan min svärmor förstod att jag inte begärde/var van vid att få trerätters middag varje kväll, ungefär samtidigt som jag insåg att jag inte var tvungen att tvinga i mig alla dessa tre rätter för att bli accepterad av familjen. Vi trodde väl att vi behövde imponera på varandra. Simone hjälpte oss att genom tolkning komma fram till att jag som svensk var nöjd med en rätt och svärmor Anna andades ut lite i köket precis som min mage tackade för en mer rimlig diet. Är det fest eller om man går ut på restaurang - ja, då kommer det mer traditionella italienska tänket in med antipasto (gärna flera små rätter), primi (pastarätt), secondi (kött eller fisk) och dolce (efterrätt). På söndagslunchen brukar det se ut så i hemmen och såklart till jul och sådana högtider. Men även italienarna blir allt mindre benägna att äta alla dessa rätter varje gång man går på restauranger - det är MYCKET mat liksom. Häromdagen var vi ute på restaurang och åt då varsin primi och sen delade på en secondi - fullt tillräckligt! På tal om mat så måste jag bara snabbt berätta om maten vi åt i Abruzzo när vi var där. Vi åt ute två gånger på resto och gjorde då hela rundan med alla rätterna. Till skillnad från Cinque Terre som bara blir dyrare och dyrare för, helt ärligt, sämre mat (tyvärr) så kändes det nästan som att varje rätt vi åt var godare än den andra samtidigt som slutnotan var ett skämt. Ena kvällen åt vi - två familjer på fyra vuxna och fyra barn - sex antipasti-rätter, två olika pastarätter som räckte till alla, en enorm bricka grillat kött av olika typer av varianter, allt från korv till hare/vaktel/spädgris etc, tre olika typers efterrätt och tre karaffer vin - det fanns inte en chans att vi orkade äta eller dricka upp allt vi fick serverat oss - vet ni vad notan landade på för oss alla? 100 euro! Alltså ca 1200 kronor. För denna enorma festmåltid!? Jisses... en liknande fest hade gått på 10 000 kronor hemma i Sverige!? Minst! Läs gärna också: Sex saker du inte visste om Italien