Okej, låt oss prata mat! Gemensamt med Sverige har man att det ska ätas mycket och det ska förberedas i månader före. Obs precis som i Sverige så har traditionen med att slava i flera veckor innan jul krympt något och nu landar det kanske mer på att man börjar förbereda mat och godis kanske två veckor innan. Det som brukar förberedas i Ligurien är ansjovisen, den ska läggas in (görs kanske iofs flera år innan beroende på styrka man är ute efter) och hemmagjord pasta. I Campioni-familjen gör man sen tagliatelle, ravioli och tortellini av pastan. När själva middagen börjar står ofta mellan 7 och 10 smårätter uppdukade. Antipasti. Det är allt från tonfiskröra, stekta paprikor, tomatröra, ansjovis och annat. Sedan jag kom in i bilden har det också tillkommit en liten toast Skagen, lite lax och också det här året skinksmörgås med svensk senap - det gjorde succé kan jag tala om! Insalata Russia - eller rysk sallad finns alltid på bordet här. Ingen vet dock riktigt varför - jag frågade men fick bara frågetecken tillbaka. Exakt vad som serveras till antipastin varierar från familj till familj från region till region men utmed havet är det såklart vanligt med mycket fisk/skaldjur osv. Torta vredare (grönsakspaj) är en annan favorit hos mig - man får såklart också räkna med en del salami! Gemensamt för italien är ljuset - man bryr sig inte så mycket om "ambience" här dvs det är fullt blås med lysrören, inga vackra stearinljus, ingen julmusik i bakgrunden. Inte så mycket mys liksom som vi ofta har i Sverige. Men vad gör väl det. När man ätit sig mätt på förrätterna så är det dags för pastan - oftast två olika sorter. Här har vi pansotti med nötsås - förbannat gott. Och såklart ravioli. Ber om ursäkt för halväten tallrik men det är baske mig inte lätt att hinna med att ta bilder innan maten försvunnit lika fort som den kom. Efter pastan väntar nästa rätt - segundi - och det är då antingen kött eller fisk. Köttisarna får ofta här i Ligurien kanin och fiskisarna får antigen havsabborre eller som här scampi. Sen ska såklart efterrätten in också - det är ju SJUTTON att jag inte kan få till en vettig bild innan allt hunnits äta upp haha men jag är så upptagen med att äta och njuta själv. Till efterrätt blir det naturligtvis pannetone - en kaka ni säkert sett - av olika slag, det finns massor av varianter. Vi fick också en glasskaka - semifreddo - som faster bakat. På det lite choklad, småkakor och annat smått och gott. Vi satte oss till bords ca 12:30 och lämnade 17:30.Och sen åt vi igen kl 20:00.