Okej hörrni, så har vi kört två veckors vegan-utmaning. Första veckan var jag riktigt bra (om jag får säga det själv) på att uppdatera och komma med recept. Andra veckan tågade modeveckan in och förstörde mitt bloggande så det blev liksom som det blev. SÅ, nu tänkte jag köra en liten utvärdering kring det här nya matlivet. Veganlivet PLUS: - det är roligt att lära sig nya maträtter - det känns nyttigt och hälsosamt - megaplus för miljön - megaplus för djuren - både jag och Simone har gått ner i vikt (inte för att det var målet eller att vi behövde det men ändå, trevligt på nått sätt) - det är gott - kul och nyttigt för förhållandet att ha ett gemensamt mål - en härlig känsla att göra något bra för sig själv OCH för sin omvärld - det finns alltid något att kallprata om med folk, istället för vädret liksom - många produkter som funkar lika bra som vanliga, tex matlagninsgrädde från Oatly Veganlivet MINUS - svårt vid sociala tillfällen, tex bröllop, födelsedagar, babyshowers, fredagsfikat på jobbet osv osv - lite klurigt att hitta rätt bland alla ersättningar, tex att byta ut mozzarella mot fejkmozzarella gjord av sojabönor - tveksamhet kring hur sojabönor produceras - inte det bästa valet alltid - svårt att låta bli ibland, tex om vi gör en vegansk pasta så känns det nästintill omöjligt att inte riva parmesan över - lite meckigt överlag att ställa om allt (såklart något som blir enklare med tiden) Ungefär så känns det just nu. Vi har överlagt hemma i huset och kommit fram till att den här hållningen kommer funka för oss: vi kommer fortsätta köra veganskt som bas och laga mat utifrån en vegansk hållning och köpa veganska produkter. Vi kommer dock i de fall vi känner att vi "måste" tillåta oss att njuta då och då av tex parmesan och ingen kommer få skit om den tar en omelett på lunchen om det inte erbjuds något veganskt alternativ på restaurangen, eller om man äter en bit av bröllopstårtan på bröllopet. Det vi kan göra är att påverka vilka råvaror vi köper överlag, och det gäller ju allt. Ofta köper vi parmesan för ett helt år när vi är i Italien eller på Bondens Marknad eller ekologiskt i butik För vi kan ju verkligen påverka det vi äter, nu mer än någonsin. Det här tror jag kommer funka för oss och det känns som ett hållbart tänk som kan funka på lång sikt. Vad tror ni? Tips är också att köpa hem produkter från tex Mathem så man får allt levererat hem till dörren. När man går i affär kan det vara svårt att hitta rätt tycker jag men här kan man liksom hitta både recept och söka upp veganska varor direkt så man hittar rätt. Så smart. Nu får man också 150 kr rabatt som ny kund, läs mer här. Bilden ovan är snodd från det här receptet.